Ludzie Witelonki
dr inż. Iwona Twarogowska-Wielesik
Specjalista ds. żywności i żywienia, towaroznawca i psychodietetyk.
Iwona Twarogowska-Wielesik jest pracownikiem Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej od 2016 roku. Jest absolwentką kierunku Żywienie Człowieka i Nauki Konsumenckie oraz Międzywydziałowych Studiów Towaroznawstwa w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zdobyte wykształcenie umożliwia jej prowadzenie wykładów z wielu przedmiotów. Ukończyła studia doktoranckie w trybie stacjonarnym na SGGW oraz uzyskała stopień doktora. W celu dokształcenia i poszerzenia wiedzy i umiejętności skończyła studia podyplomowe „Psychodietetyka" w SWPS.Iwona Twarogowska-Wielesik jest zaangażowana w pacę. Dwukrotnie została nagrodzona dyplomami uznania za znaczący wkład pracy w rozwój Uczelni. Aktywnie bierze udział w działaniach kierunku Dietetyka- obecnie pełni funkcję Kierownika Zakładu Dietetyki i Coachingu.
Czynnie występuje z wykładami na Festiwalach Nauki oraz Dniach Otwartych organizowanych przez PWSZ im. Witelona w Legnicy oraz innych inicjatywach edukacyjnych. Bierze udział w wielu projektach: Praktyki pilotażowe, Nowe oblicze szkolnictwa zawodowego w PJ, ZPUI, ZPUII. Przygotowywała i prowadziła wykłady dla słuchaczy Uniwersytetu III wieku oraz Studiów Podyplomowych. Corocznie jest recenzentem licznych prac dyplomowych studentów dietetyki. Pełniła funkcje zarówno przewodniczącej jak i członka Komisji Konkursowej a także uczestniczy w pracach Komisji ds. Jakości Kształcenia.
Od 2016 roku bierze udział w przygotowaniu wniosków i realizacji projektów badawczych i innych finansowanych ze środków zewnętrznych lub własnych Uczelni. Podpisała umowy na realizacje projektów badawczych. Opublikowała artykuł naukowy w Zeszytach Naukowych PWSZ im. Witelona w Legnicy. Bierze czynny udział w konferencjach naukowych:
- XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN : „ŻYWNOŚĆ DLA PRZYSZŁOŚCI", 4-5 lipca 2017, Wrocław, organizator: PTTŻ O/Wrocławski, Wydział Nauk o Żywności Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu
- VII Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej z cyklu Żywność-Żywienie-Dietetyka na temat: „Dietetyka w gastronomii i cateringu", 25-26 września 2017 r. w Częstochowie.
- Konferencja Naukowa OLEJE JADALNE OD SUROWCA DO ZDROWIA KONSUMENTA, 12-13 czerwca 2019 r., Poznań, prezentacja tematu: OLEJE JADALNE W DIECIE OSÓB STARSZYCH.
- I Konferencja Szkoleniowo- Edukacyjną "Po zawale i co dalej? Od teorii do praktyki", 17 maja 2019 r., Legnica, prezentacja tematu: Etykieta prawdę powie. Organizator Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy.
Iwona Twarogowska-Wielesik intensywnie doszkala się i zwiększa kompetencje zawodowe. Wzięła udział w konferencjach i kursach doszkalających:
- uzyskała tytułu „Specjalista przyjazny insulinnopornym";
- uzyskała certyfikaty ze szkoleń prowadzonych przez specjalistów - np. Diagnostyka i Dietoterapia Chorób Skóry, Żywienie Osób Starszych, Intendent w placówce oświatowej z elementami dietetyki, Diet coaching, Gabinet dietetyka od A do Z - prawo, biznes, marketing i organizacja pracy w działalności dietetyka - wszystkie mające na celu podniesienie kwalifikacji zawodowych.
- IX Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica
- Konferencja w Poznaniu: „Interdyscyplinarne programowanie zdrowotne dzieci - wyzwanie dla dietetyka i lekarza",
- XXIII Wrocławska Wiosna Gastroenterologiczna,
- III Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Insulinooporność - Problem XXI wieku",
- Konferencja we Wrocławiu: „Immunodietetyka 2019 żywienie a odporność",
- „Konferencja dietetyki sportowej",
- Konferencja: „Nutraceutyki i suplementy"
- Kurs specjalistyczny: „Cukrzyca od A do Z - diagnostyka laboratoryjna oraz dietoterapia cukrzycy w zależności od stosowanej metody leczenia".
- Szkolenie: „Badania, wywiad i diagnostyka w praktyce dietetyka".
- Szkolenie: „Najnowsze trendy w dietoterapii i i leczeniu otyłości oraz chorób metabolicznych".
- Szkolenie: „Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych".
- Szkolenie certyfikowane: „Najnowsze trendy w dietoterapii i leczenia otyłości oraz chorób metabolicznych"
Praca ze studentami satysfakcjonuje i motywuje do rozwoju naukowego. Obecny zakres zainteresowań zawodowych to żywienie człowieka, jakość żywności, dietoterapia, edukacja żywieniowa oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów tradycyjnych i regionalnych.